Auto verkopen aan particulier

De auto verkopen aan een particulier

auto aan particulier verkopen

Gaat u de auto verkopen aan een particulier dan moet de auto in zo’n goed mogelijke staat verkeren om hem makkelijk te verkopen. Dit is niet alleen qua uiterlijk maar ook op technisch vlak.

Het uiterlijk is vaak vrij eenvoudig aan te pakken door om te beginnen de auto eens door een wasstraat heen te halen. Een wasstraat biedt het voordeel dat de auto een stuk schoner wordt dan dat hij met de hand wordt gewassen. Daarnaast scheelt het een hoop tijd en energie. Als je echter meer voor je auto wilt terugkrijgen of je auto sneller wilt verkopen dan zul je toch wat extra moeite moeten doen.

Hoe mooier de auto er uit ziet, hoe makkelijker en sneller je hem verkoopt en hoe kleiner de kans dat mensen het maximale willen afdingen. Afdingen is bij een particuliere auto verkoop een feit. Het gros zal proberen de auto voor alsnog minder geld mee te nemen, ook al is jou prijs erg scherp.

Je auto mooi maken kost vaak niet eens zo heel veel geld. Het kost je wel een paar uurtjes van je tijd maar hiermee kun je wel weer een hoop geld verdienen. Zorg dat de auto goed is gewassen en droog hem met een zeem. Ruim hem helemaal op en haal al je persoonlijke bezittingen er uit. Laat indien nodig je auto eens luchten. Stofzuig hem goed en haal de automatten er uit voor een goede uit-klop-beurt. Ook de kofferbak moet schoon. Haal de boomblaadjes weg onder de motorkap en probeer indien mogelijk ook hier nog iets extra’s te reinigen. Pas op met veel water, dat is nooit goed. Een vochtige doek kan geen kwaad.

Schade: krassen en deuken

auto met schade

Krassen zijn vaak redelijk goed weg te werken door middel van een lakstift of kleurkrijtje. Sommige lichte krassen zijn weg te poetsen. Diepe krassen waarbij de grondlaag (wit) zichtbaar is kan met een lakstift behandeld worden. Soms krijg je het alleen mooi door het te laten spuiten.

Deuken zijn daarentegen moeilijk zelf uit te deuken. Hiervoor zou de auto naar een schadeherstel bedrijf moeten. Deze kunnen vrij snel de deuk er uit krijgen. Sommige deuken kunnen er uit worden gehaald waarna je niet meer ziet dat er een deuk in heeft gezeten. Andere deuken hebben lakschade veroorzaakt waarna de deuk opnieuw gespoten moet worden. Afhankelijk van de plaats kan er soms gekozen worden voor slechts een paneel te spuiten. Dit scheelt weer in de kosten.

Globale kosten van schadeherstel:

Plaatdeel spuiten = 350,- euro
Uitdeuken zonder spuiten = 150.- euro
Uitdeuken met plamuur en spuiten = 600,- euro

gratis-bod-op-jouw-auto

Technische defecten en gebreken

kapotte uitlaat

Technisch moet de auto ook in orde zijn. Je wilt immers niet dat iemand in korte tijd weer op de stoep staat om verhaal te halen. Uiteraard is er garantie tot aan de deur, maar zo denk lang niet iedereen er over.

Zorg dat de auto nog voldoende apk heeft. Een nieuwe apk is het aller mooist. Je weet meteen dat belangrijke punten zoals remmen en banden helemaal in orde zijn. Bij de apk worden veel punten gecontroleerd zoals schokbrekers, roest, de uitlaat, de stuurinrichting en de verlichting. Dit zijn algemene controlepunten.

Defecten zoals een kapotte versnellingsbak, kapotte uitlaat, kapotte koppeling, kapotte of versleten remdelen zijn wel belangrijke zaken om te laten repareren anders is de auto slecht te verkopen.

De gemiddelde kosten van veel voorkomende reparaties zijn:

Uitlaat einddemper = 300,- euro
Koppeling = 800,- euro
Distributieriem = 500,- euro (gaat tussen de 70.000 en 120.000km mee of 5 jaar)
Waterpomp = 250,- euro (kan soms niet zonder distributieriem)
Remblokken = 150,- euro (voor of achter)
Remschrijven = 200.- euro (voor of achter)

Overwegen

geld uitgeven

Overweeg voordat je kosten gaat maken of ze wel lonend zijn en of ze terug verdient kunnen worden. Soms kun je de schades, defecten en gebreken beter laten voor wat ze zijn en de auto verkopen zoals hij er bij staat. De kosten verdien je vaak niet terug omdat de nieuwe eigenaar niets extra’s geeft voor de uitgevoerde reparaties. Hij koopt liever voor een paar honderd euro een andere auto waarbij de onderdelen nog goed zijn. Deze zaken zijn alleen interessant indien u er zelf nog een tijdje in wilt blijven rijden.

Particulier auto verkopen of…

Denk er om dat je bij een particuliere verkoop ook moet gaan onderhandelen en zelf moet gaan verkopen, ook al had je nog zo’n scherpe prijs of ben je akkoord gegaan met iemands bod. Als je geen gedoe wilt met het verkopen van je auto aan een particulier dan kun je ook overwegen om het aan een autobedrijf te verkopen. Via onze autoveiling kan dat en krijgt je vooraf een bod op je auto waarmee je kunt doen wat je wilt. Het bod is vrijblijvend en kost je helemaal niets. Ook het verkopen is geheel gratis. Je weet meteen wat je auto waard is en waarvoor je hem echt kunt verkopen. Het bod dat je ontvangt is gebaseerd op de staat waarin de auto zich verkeerd. Maak tijdens het aanmelden duidelijk in welke staat jou auto verkeerd en wat de eventuele schades en/of mankementen zijn. Hierdoor weet je exact wat hij waard is en waarvoor je hem gegarandeerd kunt verkopen. Aanmelden kan door op het kenteken bovenaan deze pagina te klikken. Het kost je niets en je loopt geen risico.