Auto verkopen wat nodig

Een veelgestelde vraag is: “Wat heb je Nodig bij een Auto Verkopen”. Op deze pagina lees je belangrijkste zaken terug om het verkopen van je auto mogelijk te maken.

Kentekenbewijs

Een volledig kentekenbewijs is het enige wat vereist is bij het verkopen van een auto. Zonder kentekenbewijs kun je de auto niet verkopen. Het kentekenbewijs bestaat in 2 varianten:

>>Variant 1 bestaat uit papieren

>>Variant 2 bestaat uit een pasje en een papier

Variant 1 kun je in bezit hebben wanneer je voor 1 januari 2014 de auto in bezit hebt genomen. Het kentekenbewijs bestaat dan uit een tenaamstelling, het voertuigbewijs en het overschrijvingsbewijs.

Variant 2 heb je in bezit wanneer je de auto na 1 januari 2014 hebt gekocht of een kentekendeel bent kwijtgeraakt na deze datum. Variant 2 bestaat uit een groene pas, formaat bankpas, een een wit A4’tje met een code erop.

Kentekenbewijs kwijt

Ben je het kentekenbewijs deels of helemaal kwijt dan kun je de auto niet verkopen. Wat te doen? Vraag op de website van de RDW een nieuw kentekenbewijs aan. Vul het kenteken in en betaal de kosten die hieraan verbonden zijn. De kosten liggen rond de 31,50 euro en na betaling krijg je de papieren binnen enkele dagen thuisgestuurd.

Praktische tips

Om je auto te kunnen verkopen is alleen het kentekenbewijs noodzakelijk. Wel zijn er nog een aantal praktische tips die we kunnen geven wanneer je de auto gaat verkopen. Dit zijn:

Auto leeghalen – Vergeet je auto niet leeg te halen. Controleer voordat je hem verkoopt of echt al je bezittingen eruit zijn gehaald. Wanneer de auto verkocht is zie je jouw bezittingen ook nooit meer terug.

Stel een verkoopcontract op – Ga je de auto particulier verkopen dan kan een verkoopcontract handig zijn. Met een verkoopcontract laat je de koper tekenen dat hij de auto meeneemt in de staat waarin hij verkeerd. Eventuele opmerkingen zoals schades of gebreken en de kilometerstand kun je op het document vermelden. Zo voorkom je dat de koper terug kan komen wanneer hij of zij niet tevreden is over de koop. Een auto is een stuk techniek welke op het op ieder moment kan begeven. Hierop kun jij natuurlijk geen garantie verlenen.

Auto overschrijven – Zoek van te voren uit waar de auto overgeschreven kan worden. Dit spaart jullie beiden tijd uit. Je kunt samen de auto over laten schrijven maar kunt de koper dit ook alleen laten doen. Geef de koper pas de sleutels wanneer jij het geld en de vrijwaring in handen hebt.

Ga je niet de auto particulier verkopen dan kun je de laatste 2 genoemde punten vergeten. Geen gedoe met auto verkopen?