In dit artikel beantwoorden wij de vraag: Welke papieren heb je nodig om een auto te verkopen?

Wil je een auto verkopen dan heb je alle autopapieren nodig. Met auto papieren bedoelen we het kentekenbewijs. Hoe het kentekenbewijs er uit ziet hangt er vanaf wanneer de auto is gekocht. Op 1 januari 2014 is er namelijk een vervangen gekomen voor de papieren genaamd de kentekencard. Hieronder lees je er alles over.

Wanneer heb je de auto gekocht?

Auto voor 01-01-2014 gekocht

kentekenpapieren-autoHeb je de auto voor 1 januari 2014 gekocht dan beschik je over de papieren versie van het kentekenbewijs. Deze bestaat uit 3 delen, namelijk:

  • Deel 1a = voertuigbewijs
  • Deel 1b = tenaamstelling
  • Deel 2 = overschrijvingsbewijs

Heb je een oldtimer in bezit of een vóór 2004 gekocht dan heb je een deel 1, deel 2 en deel 3. Deel 1=voertuigbewijs(1a), deel 2=tenaamstelling(1b) en deel 3=overschrijvingsbewijs (2).

Wil je een auto verkopen dan heb je ze allemaal nodig. Ontbreekt er een deel, geen probleem, want bij de RDW kun je namelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Dit duurt doorgaans enkele werkdagen en kost +/- 30 euro. De nieuwe kentekenpapieren worden dan naar het adres gestuurd welke bij de RDW bekend is. In dit geval ontvang je de nieuwe kentekenpas.

 

Auto ná 01-01-2014 gekocht

Hkentekencardeb je de auto na 1 januari 2014 gekocht dan ben je in het bezit van de kentekencard + een papier met de tenaamstellingscode. De kentekencard lijkt op een bankpas en is groen van kleur. Het papier is van A4 formaat en daarop staan vakjes met cijfers. Een aantal cijfers heb je zelf daarop ingevuld. Beide zijn nodig bij de verkoop. 

  • Kentekenpas (kentekencard)
  • A4 papier met tenaamstellingscode

Ben je een van deze 2 kwijt, geen probleem, want bij de RDW kun je een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Dit kun je online regelen via de website. De kosten liggen rond de 30 euro en je hebt ze binnen enkele werkdagen binnen op het adres dat bij de RDW bekend is.

 

Auto verkopen via de autoveiling

Of je nu de auto verkoopt aan een particulier of gebruik maakt van de autoveiling, in beide gevallen moet het kentekenbewijs compleet zijn. Mis je een deel dan kun je deze opnieuw online bestellen. Heb je de auto reeds aangemeld en verkocht, vraag dan z.s.m. een nieuw kentekenbewijs aan om de verkoop af te handelen. 

gratis-bod-op-jouw-auto