Auto verkopen

autosleutel doorgevenU gaat de auto daadwerkelijk verkopen. De auto moet nu verkoopklaar gemaakt worden zodat de volgende eigenaar er weer plezier van kan hebben.

Omdat u niet elke dag een auto verkoopt helpen wij met wat punten die handig kunnen zijn. Vaak worden er nog bepaalde zaken vergeten welke je beter vooraf goed geregeld kunt hebben. Dit voorkomt vaak een hoop stress.

Persoonlijke bezittingen

Haal alle persoonlijke bezittingen uit de auto. Kijk in alle vakjes , in het dashboard kastje, onder de stoelen en in de kofferbak. Soms wil het ook nog wel eens zijn dat in de kieren van de achterbank of voorstoelen een klein object verdwaalt raakt.

Dingen die bij de auto horen

auto toebehorenZijn alle dingen aanwezig die bij de auto horen? Denk hierbij aan een reservewiel en gereedschap dat je nodig hebt om het reservewiel te verwisselen. Ook de onderhoudsboekjes en de gebruiksaanwijzing horen bij de auto. Heeft u deze niet dan is het jammer, maar het kan vaak wel een toegevoegde waarde hebben bij de auto verkoop. De meeste auto’s hebben 2 sleutels, heeft u ze nog allebei?

De onderhoudsgeschiedenis zoals facturen van reparaties en werkzaamheden aan de auto kunnen ook een toegevoegde waarde hebben. Zo kan de koper zien wat er vervangen en gecontroleerd is. Vaak staat hier een datum en kilometerstand op. Mocht u ze niet meer hebben dan is het wellicht een goed idee om deze in de toekomst te bewaren bij de papieren die in de auto liggen. Zo heeft u altijd alles bij de hand.

Is er toevallig nog een APK keuringsrapport aanwezig. Doe deze ook bij de papieren van de auto. Een APK keuringsrapport vermeldt soms aandachtspunten of juist verholpen problemen (reparaties).

gratis-bod-op-jouw-auto

 

Auto verkopen aan particulier

auto wassenGaat u de auto verkopen aan een particulier dan is het wenselijk om de auto netjes en schoon op te leveren. Was de auto bij voorkeur in een automatische carwash. Kies voor een glansprogramma om te auto weer mooi te laten glimmen. De meeste carwashes hebben ook stofzuigers die vaak gratis te gebruiken. Haal de matten uit de auto en zuig deze buiten de auto. Voordat u ze in de auto terug legt, kunt u het beste ook de plek waar de automatten hebben gelegen even stofzuigen. Vergeet niet de kofferbak ook onder handen te nemen. Gaat u de auto verkopen dan is dit vaak ook een plek waar men kijkt. Het zal niet veel invloed hebben op de waarde maar geeft u en de nieuwe koper een positief gevoel. Ook de asbak indien gebruikt moet helemaal schoon.

Maak de ramen van binnenuit ook even schoon met glassex of een sopje met een heel klein beetje afwasmiddel. Uw ramen zullen weer stralen waardoor de auto net weer wat nieuwe en mooier lijkt. Hang er ten slotte een geurverfrisser in. Een auto die lekker ruikt geeft ook een fijn gevoel.

Autopapieren

autopapierenOm een auto te kunnen verkopen heeft u de benodigde autopapieren nodig. Het kentekenbewijs bestaat uit 3 papieren. Deel 1A, deel 1B en deel 2. Het overschrijvingsbewijs (deel 2) heeft u waarschijnlijk goed opgeborgen omdat deze niet i.c.m. de overige autopapieren bewaard moet blijven. Dit deel is belangrijk voor de overschrijving van de auto op een andere naam.

Deel 1A is het voertuigbewijs waarop de technische informatie staat van de auto. Denk hierbij aan het kenteken, merk en type, chassisnummer, brandstof, gewicht, kleur, e.d.

Deel 1B is de tenaamstelling welke persoonsgegevens bevatten. De auto staat op deze naam geregistreerd. Op dit adres zullen ook eventuele bekeuringen binnen komen.

Mocht u een van de delen kwijt zijn dan wordt de auto verkopen een lastig verhaal. U kunt een nieuwe set kentekenpapieren aanvragen via de RDW. Dit noemen zij een ‘vervangend kentekenbewijs’. De kosten zijn rond de 31,50 euro. De complete set krijg je naar het adres gestuurd waarop de auto staat geregistreerd. Dit duurt ongeveer 2 à 3 werkdagen voordat u ze in huis heeft. De kentekenplaten blijven gewoon behouden en krijgen geen getal zoals een kleine 1 of 2 er op.

Sinds 1 januari 2014 krijgt de nieuwe eigenaar niet meer het papieren kentekenbewijs in handen maar een kentekenpas. Voor de auto verkoper maakt dat geen verschil.

Auto overschrijven en vrijwaring

Normaal gesproken kan overschrijven alleen op het postkantoor (postNL punt) worden gedaan. Indien er een bedrijf de auto over koopt welke aangesloten is bij de RDW dan kunnen zij de auto per direct vrijwaren. Hierbij wordt er ter plaatse een vrijwaringsbewijs uitgeschreven waardoor de auto van uw naam is. Hierbij draagt u alle kentekenpapieren over aan de nieuwe eigenaar. De wegenbelasting wordt automatisch stopgezet op het moment van vrijwaren. De belastingdienst stuurt automatisch een brief hierover en zal de wegenbelasting met u verrekenen. De rekening waarvan de wegenbelasting wordt geïnd wordt ook gebruikt om het te verrekenen bedrag weer op terug te storten. Dit proces verloopt geheel automatisch.

Auto verkopen
4.8 (95.56%) 9 votes