autosleutel doorgevenAUTO VERKOPEN

U gaat de auto daadwerkelijk verkopen? Dan moet de auto verkoopklaar gemaakt worden zodat de volgende eigenaar er weer plezier van kan hebben.

Omdat u niet elke dag een auto verkoopt helpen wij u graag met wat extra informatie die goed van pas kan komen. Vaak worden er nog bepaalde zaken vergeten welke je beter vooraf goed geregeld kunt hebben. Dit voorkomt vaak een hoop stress. Lees snel alle tips hieronder door.

 

Persoonlijke bezittingen

Haal alle persoonlijke bezittingen uit de auto. Kijk in alle vakjes , in het dashboard kastje, onder de stoelen en zelfs in de kofferbak. Last minute verkopen kan ervoor zorgen dat je gedachte soms ergens anders is en daardoor kun je wel eens wat vergeten. Kijk ook in de deurvakken en in de vakken die zich aan de achterzijde van de voorstoelen bevinden. Ook in de kieren van de achterbank of voorstoelen kan wel eens een klein object verdwaalt raken. Wanneer de wagen eenmaal verkocht is dan zie je ze nooit meer terug en dat zou zonde zijn.

Dingen die bij de auto horen

auto toebehorenZijn alle dingen aanwezig die bij de auto horen? Denk hierbij aan het reservewiel en het gereedschap dat je nodig hebt om het reservewiel te verwisselen. Soms hoort er ook een krik bij de auto. Zorg dat alles compleet is. Wellicht ligt er nog iets in de schuur? Ook de onderhoudsboekjes en de gebruiksaanwijzing horen bij de auto. Heeft u deze niet dan is het jammer, maar het kan vaak wel een toegevoegde waarde hebben bij de auto verkoop. De meeste auto’s hebben 2 sleutels, heeft u ze nog allebei?

De onderhoudsgeschiedenis zoals facturen van reparaties en werkzaamheden aan de auto kunnen ook een toegevoegde waarde hebben. Zo kan de koper zien wat er vervangen en gecontroleerd is. Vaak staat hier een datum en kilometerstand op. Mocht u ze niet meer hebben dan is het wellicht een goed idee om deze in de toekomst te bewaren bij de papieren die in de auto liggen. Zo heeft u altijd alles bij de hand.

Is er toevallig nog een APK keuringsrapport aanwezig. Doe deze ook bij de papieren van de auto. Een APK keuringsrapport vermeldt soms aandachtspunten of juist verholpen problemen (reparaties).Zo weet de potentiële koper wat er eventueel aan reparaties aan zit te komen.

 

 

Auto verkopen aan particulier

auto wassenGaat u de auto verkopen aan een particulier dan is het wenselijk om de auto netjes en schoon op te leveren. Was de auto bij voorkeur in een automatische carwash. Kies voor een glansprogramma om te auto weer mooi te laten glimmen. De meeste carwashes hebben ook stofzuigers die vaak gratis te gebruiken. Haal de matten uit de auto en stofzuig deze buiten de auto. Voordat u ze in de auto terug legt, kunt u het beste ook de plek waar de automatten hebben gelegen even stofzuigen. Vergeet niet de kofferbak ook onder handen te nemen. Gaat u de auto verkopen dan is dit vaak ook een plek waar men kijkt. Het zal niet veel invloed hebben op de waarde maar geeft u en de nieuwe koper een positief gevoel. Ook de asbak, indien gebruikt, moet helemaal schoon. Dit voorkomt bovendien dat de sigarettenlucht zich in het voertuig blijft verspreiden.

Maak de ramen van binnen- en binnenuit ook even schoon met glassex of een sopje met een heel klein beetje afwasmiddel. Uw ramen zullen weer stralen waardoor de auto net weer wat nieuwe en mooier lijkt. Hang er ten slotte een geurverfrisser in. Een auto die lekker ruikt geeft ook een fijn gevoel.

 

Autopapieren – oude- en nieuwe versie

autopapierenOm een auto te kunnen verkopen heeft u de benodigde autopapieren nodig. De benodigde papieren zijn eigenlijk het kentekenbewijs. Het kentekenbewijs bestaat bij de oude versie uit 3 papieren. Deel 1A, deel 1B en deel 2. Het overschrijvingsbewijs (deel 2) heeft u waarschijnlijk goed opgeborgen omdat deze niet i.c.m. de overige autopapieren bewaard moet blijven. Dit deel is belangrijk voor de overschrijving van de auto op een andere naam.

oude versie – Deel 1A is het voertuigbewijs waarop de technische informatie staat van de auto. Denk hierbij aan het kenteken, merk en type, chassisnummer, brandstof, gewicht, kleur, e.d.

oude versie – Deel 1B is de tenaamstelling welke persoonsgegevens bevatten. De auto staat op deze naam geregistreerd. Op dit adres zullen ook eventuele bekeuringen binnen komen.

De nieuwe versie van het kentekenbewijs bestaat uit een kentekenpas en uit een document (overschrijvingsbewijs) waarop 9 cijfers staan vermeld. Als het goed is heeft u zelf de eerste 4 cijfers ingevuld.

 

Kentekenbewijs kwijt, wat nu?

Mocht u een van de delen kwijt zijn dan wordt de auto verkopen een lastig verhaal. U kunt een nieuwe set kentekenpapieren aanvragen via de RDW. Dit noemen zij een ‘vervangend kentekenbewijs’. De kosten zijn rond de 31,50 euro voor een compleet kentekenbewijs. De complete set krijg je naar het adres gestuurd waarop de auto staat geregistreerd. Dit duurt ongeveer 2 à 3 werkdagen voordat u ze in huis heeft. De kentekenplaten blijven gewoon behouden en krijgen geen getal zoals een kleine 1 of 2 er op.

Indien alleen het document ‘overschrijvingsbewijs’ ontbreekt, dan kan via de website van de RDW ook voor slechts 1 euro een nieuw overschrijvingsbewijs worden toegestuurd. Heb je dus wel de pas en niet het andere deel, dan kun je op een goedkope manier toch aan dit document komen. Meestal wordt dit document binnen 48 uur toegestuurd.

 

Auto overschrijven en vrijwaring

vrijwaringsbewijs autoNormaal gesproken kan overschrijven alleen op het postkantoor (postNL punt) worden gedaan. Indien er een bedrijf de auto over koopt welke aangesloten is bij de RDW dan kunnen zij de auto per direct vrijwaren. Hierbij wordt er ter plaatse een vrijwaringsbewijs uitgeschreven waardoor de auto van uw naam is. Hierbij draagt u alle kentekenpapieren over aan de nieuwe eigenaar. De wegenbelasting wordt automatisch stopgezet op het moment van vrijwaren. De belastingdienst stuurt automatisch een brief hierover en zal de wegenbelasting met u verrekenen. De rekening waarvan de wegenbelasting wordt geïnd wordt ook gebruikt om het te verrekenen bedrag weer op terug te storten. Dit proces verloopt geheel automatisch.

 

Auto verkopen via autoveiling

Wanneer u de auto via een autoveiling zoals Gratis Mijn Auto Verkopen verkoopt, dan krijgt u ter plaatse het vrijwaringsbewijs van het RDW erkende autobedrijf welke het hoogste bod heeft uitgebracht en waar u mee akkoord gegaan bent. Het vrijwaringsbewijs bewijst dat u niet meer de eigenaar bent en daarmee wordt automatisch de wegenbelasting stopgezet. De verzekering dient u zelf stop te zetten. Naast het vrijwaringsbewijs ontvangt u uiteraard direct het afgesproken geldbedrag.