Gebroken distributieriem, auto verkopen of laten repareren

By   18 juni 2018

distributieriem gebroken

Een veel voorkomend defect bij een auto is een gebroken distributieriem. Dit komt doordat de distributieriem bij een auto een beperkte levensduur heeft en tijdig vervangen dient te worden. Wie dat niet laat doen loopt de kans dat de riem breekt met alle gevolgen van dien. Schade aan het motorblok is onvermijdelijk en kan in de duizenden euro’s lopen.

Veel automobilisten proberen het vervangen van de distributieriem uit te stellen omdat dit vaak een kostbare zaak is. Gemiddeld betaal je 700,- euro voor het vervangen van deze riem. Vaak wordt er geadviseerd om de waterpomp meteen mee te laten vervangen welke ook snel 200,- euro kan kosten. Wanneer de waterpomp stuk gaat dan moet de distributieriem alsnog losgehaald worden, en die wordt normaliter niet teruggeplaatst wanneer deze eenmaal in beweging is geweest. Dit om te voorkomen dat deze sneller kapot kan gaan.

 

Wat doet de distributieriem

distributieriem-setDe distributieriem zorgt ervoor dat de nokkenas wordt aangedreven welke vervolgens de kleppen open en dicht laat gaan. Wanneer de zuiger in de cilinder naar beneden gaat moet de klep open gaat en wanneer de zuiger weer omhoog komt moet de klep sluiten om te voorkomen dat deze tegen elkaar aan komen wat anders schade zou veroorzaken. Wanneer de riem breekt dan komt de nokkenas stil te liggen en blijven de kleppen ook stil staan op hun positie. Aangezien er meerdere zuigers, cilinders, en kleppen zijn, is er altijd een klep die open staat. Ze werken namelijk om en om. Hierdoor raakt altijd een klep beschadigd en kan de motor niet meer functioneren. Je hebt dus direct motorschade. Motorschade loopt in de duizenden euro’s omdat de hele motor opengemaakt moet worden. Hier gaan veel arbeidsuren in zitten en daarnaast moeten vaak niet alleen de kleppen vervangen worden maar ook de zuigers.

 

Wanneer is jouw riem aan vervanging toe

Bij de meeste auto’s kun je onder de motorkap of in het onderhoudsboekje terugvinden wanneer de riem het laatst vervangen is. Vaak staat in de gebruiksaanwijzing aangegeven wanneer er een onderhoudsinterval is en wat er vervangen moet worden, maar dit is niet bij ieder merk het geval. Vaak weet de dealer precies wanneer de distributie aan vervanging toe is aan de hand van de kilometerstand of onderhoudsgeschiedenis.

Per merk en per model verschilt het hoe vaak en wanneer je de riem moet laten vernieuwen. Bij het automerk Alfa Romeo is het bijvoorbeeld vaak zo dat deze om de 60.000 kilometer vervangen moet worden. Bij Ford is dit weer vaak 120.000 kilometer. Naast een kilometerstand is er ook een leeftijdsgrens. Zo moet gemiddeld de riem iedere 5 jaar vervangen worden of wanneer het aantal kilometers is bereikt, net wat het eerste komt.

 

Symptomen gebroken riem

auto distributieriemWanneer de distributieriem gebroken is kan de motor niet meer starten. De kleppen werken immers niet meer dus er kan geen verbranding meer plaatsvinden. Het motorblok maakt een tikkend geluid bij een startpoging en wilt niet aanslaan. De riem kan zowel kapot raken tijdens het rijden als tijdens het starten. Je hoeft het niet altijd te horen dat er iets mis is, maar een bezoekje aan de garage maakt vaak snel veel duidelijk.

 

Auto verkopen met een gebroken distributieriem

Een auto verkopen met een gebroken distributieriem is vaak niet gemakkelijk want de auto is hierdoor een stuk minder waard. De auto kan namelijk niet meer rijden en de kosten van de motorschade worden pas zichtbaar wanneer het motorblok uit elkaar gehaald wordt. Gelukkig kun je via de autoveiling Gratis Mijn Auto Verkopen altijd een goede prijs krijgen voor je auto en wordt hij bovendien opgehaald.

 

De veiling telt meer dan 5000 RDW erkende autobedrijven die op je auto bieden en binnen 1 dag weet je precies wat de auto nog waard is en waarvoor je hem bovendien direct kunt verkopen. Het aanmelden is net als het bod en de verkoop helemaal gratis. Verkopen is niet verplicht dus je zit nergens aan vast. Probeer het dus gerust uit. Je hebt niets te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *